BESENYEI CSABA

1975. október 24-én születtem Egerben. Érettségi után Budapesten végeztem a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola általános szociális munkás szakán.

1998 óta a Hajléktalanokért Közalapítványnál dolgozom, mint szociális munkás. Rugalmas időbeosztásom lehetővé teszi a koncertezést, a munkahelyemen felgyülemlett stresszt pedig a színpadon tudom kiadni magamból. Munka és hobby így kiegészítik egymást, bár azt mindig is sajnáltam, hogy nem tudok a zenéből megélni és ezért dolgoznom kell mellette. Bárki megkédezi tőlem ki vagy mi vagyok, mindig gondolkodás nélkül rávágom, hogy zenész. 15 évesen betegen feküdtem otthon és a Petőfi Rádión hallgattam Nemes Nagy Péter blues műsorát. Éppen Peggy Leg Sam szájharmonikás-énekes fújt egy virtuóz vonatimitációt és én akkor végzetesen beleszerettem a blues zenébe és a szájharmonikába. Nem volt megállás, gyűjteni kezdtem a lemezeket, életrajzokat és a hangszereket. Néhány év múlva beszereztem egy Fender Blues Junior csöves erősítőt, egy kisebb énekcuccot és egy Shure Green Bullet harmonikamikrofont. 15 év zenehallgatás és 10 év koncertezés után kialakult saját stílusom. Kedvenc irányzataim: folk-blues, chicago-blues, swing, rockabilly. Kedvenc előadóim: Peggy Leg Sam, Sonny Terry, Sonny Boy Williamson II., Phil Wiggins, Muddy Waters, Robert Johnson, Elvis Presley, Bill Haley, stb. Egerben, a gimnazista években alapítottam első blueszenekaromat a Csík zenekar prímásával, Szabó Attilával közösen, Csebokszári Lakótelep néven.( Akkoriban már énekeltem egy másik bandában, az Unicumban,de az még nem bluest játszott.) A 90-es évek elején sikerrel működött Egerben a Kazamata blues kocsma, ahol számos alkalommal telt ház előtt játszottunk. A Csebokszáriból kiválva szintén Szabó Attilával hoztuk létre a Blues Before Sunrise akusztikus formációt, amelyben még nem énekeltem, csak harmonikáztam. Az énekléssel igazából 1997-ben kezdtem el foglalkozni, amikor megalapítottam jelenleg is működő bandámat, a Pawn Shop-ot. Az ős felállás, Kolozsy László gitárossal egy saját szám erejéig ( Full Lovin' Man ) meghallgatható az 1999-ben megjelent "Harponic Movements" című válogatás CD-n.

1999-től Ajtai Attila lett a Pawn Shop (Zálogház) gitárosa és 2001-ig a zenekar meghatározó és egyéni színfoltja volt a magyar blues életnek. A fellépéseken megpróbáltunk hamisítatlan 20-30-as évek hangulatát teremteni, amihez hozzájárult az eredeti fémtestű gitár, az öltönyök, a kalapok és az állandóan magunkkal cipelt tonett székek.PawnShop

 

 

2001-ben, szerzői kiadásban megjelent Freight Train című CD. (Jelenleg is megrendelhető.)

 

A Pawn Shop-on kívül tagja vagyok még a Salty Dog Blues Triónak, Molnár Botond gitáros-énekessel és Vasvári Béla basszusgitárossal közösen. A trió főleg munkadalokat, spirituálékat, blues örökzöldeket és korai Tom Waits dalokat játszik.

2001-től a "Zálogházzal" párhuzamosan létezik Fekete Jenő gitáros-énekessel és Pengő Csaba nagybőgőssel a Fekete Jenő és barátai formáció, amely a 30-40-es évek Amerikájának blues slágereit tűzi műsorra, olyan előadóktól mint pl.: Muddy Waters, Ray Charles, B.B.King, Mississippi John Hurt, John Lee Hooker, stb.

 

 

2001-2002-ben létezett még egy számomra nagyon kedves, mégis rövid életű csapatom, az Edy & the Chubbies (Mezei Ádám-gitár, Pengő Csaba-nagybőgő), amely a horvátországi Murteren megrendezett 2002-es Nemzetközi Blues Fesztiválon aratott óriási sikert. Szájharmonikásként szerepeltem 2-2 szám erejéig Szűcs Gábor (Little G. Weevil) & the Pure Blues: One , valamint a Hobo Blues Band: Hajtók Dala című nagylemezein.

Jelenleg az időközben trióvá bővült Pawn Shop a fő zenekarom, Kertész Bence zongoristával és Long Tall Sonny gitáros-énekessel. Főként bluest, swinget és rockabillyt játszunk. A közeljövőben tervezzük egy lemez megjelentetését.

 

2005-óta autentikus blues és Tom Waits számokat játszunk Molnár Botond énekes-gitárossal.

2005. végén szlovákiai barátaimmal megalapítottuk a The Jugging Stones nevű formációt, akikkel századelős, "jug" hangszereléssel adunk elő Rolling Stones számokat.

 

2007-ben már-már veteránoknak számító zenész barátaimmal megalapítottuk a Big Fat Chubby & The Swamp Busters bandát, akikkel a lousiana-i swamp blues-tól a texas-i kamionos country-ig válogattunk sztenderdeket.

2009-ben a zenekarral (Besenyei Csaba - ének, szájharmonika; Horváth Jack László - gitár, vokál; Cser László - basszusgitár; Kárpáti Zoltán - dob) elkészítettünk egy öt számos demo cd-t, amibe honlapomon lehet belehallgatni: www.bigfatchubby.hu

2010-ben csatlakoztam a Village Lizards duóhoz (Nagy Szabolcs - zongora, Pengő Csaba - nagybőgő).