FEHÉRTAMÁS

1975-ben születtem a Pest megyei Cegléd városában.

A zenével 6 éves koromban kerültem először kapcsolatba, amikor Chuck Berry dalokra ugráltam anyámék franciaágyán. Már ekkor eldőlt a sorsom, melyik stílus után érdeklődöm. Kisiskolás koromban szülői kényszer hatására a helyi Erkel Ferenc Zeneiskola keretein belül Hümpfner Károly nagy tudású kürtös irányításával próbálgattam trombitási szárnyaim kiterjesztését, két évig "boldogítottuk" egymást. Kissé túlpörgött hiperaktivitásomat sporttal gyűrtem le, amiben egy japán harcművészet, a kyokushinkai karate segített. Kétszeres magyar bajnokként szerzett trófeáim most is szobám falát díszítik, a sport örökre életem szerves részévé vált.

Életem első mély zenei élményét sokszorosan másolt kazettáról hallgatott Phill Wiggins, John Mayall, William Clarke válogatás közben éltem meg. A herfli hangja örökre magához láncolt.

Azonnal rohantam az első hangszerboltba, és megvásároltam életem első, piros színű, lark típusú kínai harmonikáját - ami alkalmatlan volt blues zene megszólaltatására.

Az első időben természetesen fogalmam sem volt róla, hogyan lehet kicsalogatni a hangszerből a kazettán hallott hangokat, de hangyaszorgalommal gyakoroltam. Néhány koncertélményem alatt lestem el, milyen típusú herflire van szükségem. Nagy segítséget nyújtott, Szalai Gábor ceglédi jazz-gitáros, mikor elárulta a zenekarhoz képest kvartban próbálkozzak. Lassan fejlődtem technikailag, anyagot gyűjtöttem, blues koncertekre jártam. Gyermekkori barátaimmal zenekart alapítottunk, nem sok sikerrel. Az igazi útra, szomszédom, nagy mentorom Nagy Szabolcs zongorista, zeneszerző terelt. Felejthetetlen évek voltak.

Az új fejezetet szolnoki "öregfiúk" ex-AN2 zenekar írta. Megalapítottam a Blues Gang zenekart, ami már egy rockos megszólalású, tradicionális blues műsorú csapat volt. Szinte csak kizárólag Kelet-Magyarországon koncerteztünk.

Néhány év múlva, új igényekkel, új lendülttel új zenekart hoztam létre. 1999. december 6.-án Mikulás napon, első Arizona Pizzériai (Cegléd) koncertünkkel létre jött a Tom White Blues Company. Alapító tagok: Fehér Tamás (szájharmónika, ének, móka) és Motyovszki László (gitárok). Csatlakozott hozzánk Sárközi Zsolt (bass), Szemereczky Imre majd helyére Dér Ferenc (dobok) lépett. A hasonló nevű Blues Company nevű zenekarral történt egyeztetést követően, felvettük a Tom White Harp Usere nevet, ami angolul hibás- viszont szójáték a tomwhite.hu weboldal névre.

Egyaránt alkalmazom az akusztikus (kicsit piszkosabb) country bluesos hangzást, és a vastagabb chicagoi típusú lámpázást. Swing és jazz standardokban használom a cromatikus harmónikát, főleg D-dúr és moll-ban. Bár én vagyok a zenekar front-énekese, mégis inkább harmónikásnak tartom magam. Koncerteken mindent megteszek a hangszer elfogadtatásáért, elismeréséért. Véleményem szerint, ezen a hangszeren profi módon sokkal nehezebb megtanulni játszani, mint bármelyik másikon. Fontosnak tartom a hangszeres tudás mellett a megjelenést, a korszak, a hangulat átadását is. Nekem a blueshoz és a szájharmónikázáshoz hozzá tartozik a mesterek igényessége, a közönség tisztelete.

Műsorunk színes, egyaránt tartalmazza az akusztikusan megszólaltatott régi country és raghtime blues szerzeményeket, a klasszikus chicagoi stílusú dalokat, és néhány modern funky, swing feldolgozást. Fő irányvonalunk olyan szájharmónikás előadók követése, mint Rod Piazza, William Clarke, Garry Primich, és Mark Ford. Néhány tüzesebb koncert után megkaptuk a bohóc - blues - band jelzőt. Ősztől a Fat mo's Music Pub-ban és a Fregatt Pub-ban adunk, heti rendszerességgel koncertet. Nyáron a zenekar legnagyobb durranása a Kapolcs Művészetek Völgye Fesztivál, amin 2005-ben 12 koncertünk volt. A vendégkönyvünkben megtalálható dicséretek, hozzászólások, rajongói megnyilvánulások jellemzik a koncertek hangulatát.www.tomwhite.hu

 

Fontos fellépéseink, amikre büszkék vagyunk:

2005                Váci Fegyház és Börtön
2004                Gomba Blues Fest
2004                III. Orth- Donau Blues Fest Ausztria
2004-2005      Kapolcs Művészetek Völgye Fesztivál
2001-2005      Irmák Nyílt Nap Albertirsa
2005-              Budapest Fat Mo's Music Pub