Lengyel Attila1963

  • 1982 Első szerelem a szájharmónikával. Akkor még 250 forintért árulták a Triál szaküzletek a Hohner Marine Band modelleket. Azonnal vettem és a Hobo B.B. Hosszúlábú asszony c. számának rövid, de markáns szájharmónika támáját tettem rövid úton magamévá. Eztán következett egy rövidke 14 éves szünet. A szerelem már csak ilyen.
  • 1996 Újra fellobbant a régi szerelem. Most már azon szilárd elhatározással megtámogatva, hogy én leszek a világ legjobb szájharmónikása. Ez a vállalás még folyamatban van :) Engler Ferenc segített megtanulni az alapokat. Ő akkor a Takács Tamás D.B.B. kiváló herflise volt és még a mai napig is az.
  • 1998 Fehér Tamás cimborám jóvoltából ekkor játszottam először közönség előtt.
  • 2000 Ekkor hallottam először Carlos del Junco és Howard Levy játékát. Nem hittem a fülemnek. Cromatikusan játszottak a diatonikus harmónikán. Természetesen azonnal elhatároztam, hogy ezt én is megtanulom. Az interneten található instrukciók alapján nekiálltam és kb 4 hónap után sikerült kicsikarni az első overblow hangot.
  • 2003 Első közös fellépés a Bluesügyi Hivatal zenekarral Budapesten.
  • 2004 Közös fellépés a Halper László alapította Urban Noises zenekarral és a meghívott sztárvendéggel Orszáczky Bélával Budapesten.
  • 2007 Elkészült a Bluesügyi Hivatal 3-as felállásban rögzített lemeze, melyen Vas Zoltán és Halper László társaságában zenélek.

Ízlésem: Minden stíluban vannak jó muzsikák, még a technóban is. A folk-tól a jazzig mindent szeretek, ami megérint. A herflivel is próbálok különböző írányokban tapogatózni. Leginkább a jazz ingerli a fantáziámat. Halper László jazzgitáros mellett nagyon sokat tanultam már eddig is a jazz hangzás mikénjéről.

Kedvenc herflisek: Sok van. Mindegyiket másért tartom nagyra. Ferenczi, Engler, Szabó, Pribojszki a külföldiek közül pedig: Howard Levy, Mark Ford, Carlos del Junco, Jason Ricci, Mike Turk, Norton Buffalo.

"Attila is a very technically accomplished player! When I hear guys like this I'm absolutely blown away that there is so many great players from so many different parts of the world! If Sugar Blue could play chromatically on a diatonic (Overblow/overdraw) you would have Attila! I sincerely hope audiences everywhere are getting to hear this guy rock and roll on the blues harp." - Jason Ricci

"I think you play diatonic harmonica very well.The blues playing is nice, it is also quite evident that you studied the sound of Howard Levy."- Mike Turk

"Attila - I am listening to your music - very hot playing! You sound great.You play all the notes and have a great tone. It is really something for me to hear more and more younger players, especially in Europe, who are using the techniques I developed to play real music on the diatonic harp." - Howard Levy

".... if you lived in New York when I was playing there, I would have considered you a good guy to know.... the sort of guy I'd call if I couldn't make a gig but wanted to keep it "in the family," so to speak. That's the true test of a player: would I trust you to play a gig for me? I'd trust you. You may take that as high praise." Adam Gussow - from Satan and Adam

www.freewebs.com